Lajčak istakao da je nepoverenje između 2 strane veće nego ikada

Na severu Kosova i Metohije uklanjaju se barikade koje su postavili Srbi zbog hapšenja svojih sunarodnika i dolaska kosovskih specijalaca. Posle garancija koje su Srbi iz pokrajine dobili i spuštanja tenzija, ukinuto je stanje povišene borbene gotovosti Vojske Srbije.

Srbi sa severa Kosova i Metohije, koji su od 10. decembra bili na barikadama, nakon hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, od juče uklanjaju barikade.

Toj odluci prethodio je razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, nakon što su SAD i EU dale garancije da će se zahtevi Srba poštovati i nakon što je Pantić stigao kući u Kosovsku Mitrovicu.

Takođe je ukinuto stanje povišene borbene gotovosti u Vojsci Srbije.

Kfor je juče saopštio da uklanjanje barikada na severu Kosova i Metohije treba učiniti brzo i bezbedno i da bi sve strane trebalo da "izbegavaju bilo kakvu retoriku ili akcije koje mogu da izazovu novu eskalaciju".

Kažu da prate razvoj događaja i da ostaju spremni da intervenišu, ako bude neophodno, u skladu s njihovim mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 SB UN iz 1999. godine.

I specijalni predstavnik i šef Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija na KiM (Unmik) Karolin Zijade pozdravila je sve mere za smirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije, uključujući uklanjanje barikada.

Odala je priznanje mukotrpnim naporima svih strana, uključujući međunarodne partnere, da osiguraju bezbednost stanovništvu Kosova i Metohije u svim zajednicama.

S druge strane, predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da je nivo nepoverenja između dve strane veći nego ikada ranije, da su tenzije i dalje visoke, ali da je važno da lideri u Beogradu i Prištini počnu da stvaraju atmosferu pogodnu za produktivne razgovore o normalizaciji odnosa.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Kosovo i Metohija