Cena ESPO sirove nafte prema slobodnim tržištima je oko 65 dolara za barel

Nezavisne kineske rafinerije dodatno zarađuju od prerade jeftine ruske nafte, zahvaljujući popustima koje im Moskva daje zbog uvođenja sankcija sa Zapada, ocenjuju izvori iz industrije i analitičari.

Grupa od sedam najrazvijenijih zemalja (G7) je posle 5. decembra postavila gornju granicu cene barela ruske nafte na 60 dolara. To je podstaklo Rusiju da prebaci svoje isporuke sirove nafte sa Zapada u Aziju, uz veće popuste.

Dok Indija kupuje rusku naftu Urals po ceni ispod 60 dolara po barelu, Kina i dalje kupuje naftu iznad granice jer nezavisne rafinerije – uglavnom locirane u istočnoj provinciji Šandong – odgovaraju na kratke udaljenosti i goriva sa niskim sadržajem sumpora, kažu trgovci. Kineske nezavisne rafinerije, poznate kao čajnici, prerađuju naftu koju državne rafinerije ne mogu da prihvate.

Popusti na ESPO spot tržištu sirove nafte porasli su za najmanje jednu isporuku zakazanu za januar, koja je prošle nedelje prodata nezavisnoj rafineriji uz popust od oko 6,50 dolara po barelu. Ostale vrste nafte se trguju uz popust od oko pet dolara po barelu.

Cena ESPO sirove nafte prema slobodnim tržištima je oko 65 dolara za barel, što je iznad granice cene G7, procenjuju trgovci.

Autor: redportal.rs

#kina

#nafta

#rafinerije