Španska kompanija najavila da će 2022. predstaviti leteće taksije

Svi oni koji nakon 2022. godine posete Španiju verovatno će imati priliku uživati u potpuno novom načinu prevoza - letećem taksiju. Na ovaj način će izbeći gužvu i razgledati gradove iz nešto drugačijeg ugla.

Prvi testni letovi najavljeni su za 2022. godinu u Barseloni i Santijago de Kompostela. Ovo je najavio generalni direktor Enaire Angel Luis Arias.

- Moramo gradsku mobilnost premestiti u treću dimenziju: vazdušni prostor. I to moramo da radimo što efikasnije i održivije što možemo - naveo je on.

Arias je rekao da Enaire radi na evropskim projektima koji uključuju upotrebu letećih taksija i drugih letećih vozila za kretanje ljudi po urbanim i poluurbanim oblastima, kao i upotrebu dronova za isporuku robe.

Enaire učestvuje u dva projekta koja finansira EU i pripadaju programu Horizont 2020, najvećem dosadašnjem programu Unije za istraživanje i inovacije. Jednu vodi Evropska organizacija za bezbednost vazdušne plovidbe, drugu multinacionalna tehnološka kompanija Everis.

U julu prošle godine španska tehnološka kompanija Tecnalia predstavila je svoj prototip bespilotnog vazdušnog taksija za jednu osobu. Taksi, dizajniran da prevozi osobu ili teret do 150 kg, ima visinu krstarenja između 100 i 300 metara, a udaljenost do 15 km može da pređe za 15 minuta.

Autor: redportal.rs

#Barselona

#Leteći taksi

#taxi

#Španija