Ko god primi vakcinu dobija COVID ID kartice

Svi Britanci će nakon vakcinacije protiv koronavirusa dobiti COVID ID kartice, koje će, u stvari, biti zvanični dokument kojim potvrđuju da su vakcinisani.

Na karticama će biti ispisano ime i prezime primaoca vakcine, serija vakcine koju je primio, kao i datum imunizacije. Kartice će služiti i kao podsetnik na drugu dozu vakcine.

Zdravstveni radnici u Velikoj Britaniji proteklih dana se pripremaju za početak masovne vakcinacije. Prve doze vakcine su razvile farmaceutske kompanije BioNTech i Fajzer.

Detalji i lični podaci o pacijentu biće registrovani u NHS bazi podataka. Nije jasno da li će nove COVID-19 kartice biti obavezne ili će se koristiti kao neka vrsta "imunitetnog pasoša". Velški ministar zdravlja Von Geting rekao je da će se kartica "veličine kreditne kartice" jednostavno koristiti za podsećanje ljudi da dobiju drugu dozu.

U prvom talasu vakcine će u oko 50 bolnica širom Engleske primiti osobe starije od 80 godina, zdravstveni radnici koji su pod najvećim rizikom od zaraze i osoblje domova za negu starijih osoba. Nakon toga će započeti vakcinacija najranjivijih pacijenata u lokalnim zdravstvenim centrima.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Velika Britanija