Čak Jeger, prvi čovek koji je probio zvučni zid

Borbeni as iz Drugog svetskog rata i general vazduhoplovstva Čak Jeger preminuo je u 97 godini, saopštila je njegova supruga.

Čak Jeger najpoznatiji probni pilot svoje generacije koji je prvi probio zvučnu barijeru. Njegova smrt objavljena je putem njegovog zvaničnog naloga na Tviteru, koji se pozivao na njegovu suprugu Viktoriju, a telefonom potvrdio Džon Nikoleti, porodični prijatelj.

Postao je borbeni as u Drugom svetskom ratu, oborivši pet nemačkih aviona u jednom danu i 13 ukupno. U deceniji koja je usledila, pomogao je da se stvaranju doba vojnih aviona i svemirskih letova. Leteo je više od 150 vojnih aviona, beležeći više od 10.000 sati u vazduhu.

Foto: Twitter.com

On se upisao u istoriju 1947. godine, nakon svog leta u eksperimentalnom raketnom avionu Bell X-1, tokom kojeg je postao prvi čovek koji je letio brže od brzine zvuka. Kasnije je oborio još nekoliko brzinskih i visinskih rekorda kada su u pitanju letovi.

Tokom duge karijere postao je najodlikovaniji američki pilot u istoriji, a poslednji put zvučni zid je probio 2012. godine kada je imao 89 godina.

Autor: redportal.rs

#SAD

#pilot

#Čak Jeger