Rusko raketiranje i korišćenje zime kao oružje izjednačeno sa zločinom protiv čovečnosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govorio je Savetu bezbednosti UN u sredu, kada je pozvao sve članice da podrže ukrajinsku formulu za ostvarenje mira nakon najnovijeg talasa ruskog raketiranja širom ukrajine koje je on nazvao ruskom formulom za teror. Kako je naveo:

Naglašavam ponovo, krajnje je vreme da svi podržimo ukrajinsku formulu za mir. Ne sme biti mesta za teror u svetu.

Zelenski je takođe naglasio potrebu Ukrajine za modernim i efikasnim PVO sistemima nakon što je detaljno izneo opise serije ruskih vazdušnih udara koji su razorile ključna infrastrukturna postrojenja, uključujući i sisteme za proizvodnju i snabdevanje električnom energijom, rezidencijalne kvartove, bolnicu u kojoj je (prema navodima Ukrajine) na porodiljskom odeljenju poginula i jedna beba.

Veliki napadi na energetsku infrastrukturu takođe su doveli do nestanka struje u mnogim regionima zemlje kao i u susednoj Moldaviji, koji je Zelenski opisao kao akt sličan korišćenju oružja za masovno uništenje:

Kada tempoeratura napolju padne ispod nule i desetine miliona ljudi ostane bez struje, grejanja i vode kao rezultat ruskog raketiranja infrastrukture - to je očigledno zločin protiv čovečnosti.

Američki ambasador Linda Tomas Grinfild je jedna od više predstavnika koja je jasno ponovo izrazila podršku Ukrajini jasno osudivši ruske napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine. Kako je navela:

Putinov motiv ne može biti jasniji i hladnokrvniji. On direktno i nedvosmisleno koristi zimu kao oružje da nanese što više patnje ukrajinskom narodu. Odlučio je da ako ne može da zauzme Ukrajinu silom, nateraće je na predaju smrzavanjem.

Autor: redportal.rs

#EU

#Govor

#Predsednik Ukrajine

#SAD

#Savet Bezbednosti

#UN

#Ukrajina

#Vazdušni udari

#Volodimir

#Zelenski

#grejanja

#nestanak struje

#podrška

#raketiranje

#rat

#rusija

#vode

#zima