Tokijo se nada da će do 2030. godine unaprediti svoj PVO sistem i čak razviti HIPERSONIČNE RAKETE

Japan planira radikalno redizajnira neke od svojih raketa zemlja-vazduh kako bi bile sposobne da presreću hipersonične rakete. Ceo potez je okarakterisan kao deo veće strategije koja bio osnažila sposobnosti kontra napada Tokija u narednih 10 godina.

Japanska vojska se nada da će uspeti da završi modifikacije Tip-03 raketa srednjeg dometa i da počne masovno proizvoditi od 2029. godine.

Redizajn je deo napora da se poboljšaju japanske sposobnosti odbrane od napada iz vazduha i biće precizirane u reviziji Nacionalne bezbednosne strategije koja će biti objavljena pre kraja ove godine.

Dizajnirana i proizvedena od strane Micubiši kompanije, Tip-03 PVO platforma ušla je u aktivnu službu u Japanske kopnene odbrambene snage 2003. godine i trenutno ima operativni domet od oko 50 kilometara.

Međutim, s obzirom da hipersonična raketa putuje više od pet puta brže od zvuka i letei nereguralnim trajektorijama, Tip-03 i slični PVO sistemi imaju veliki problem da prate i da neutralizuju takve vrste naoružanja. TIp-3 će biti poboljšan tako što će steći sposobnost da predvidi let i putanju hipersoničnih raketa i da ih prati, da koristi radar, kao i sposobnost da ih efikasno neutrališe. Ali, kako je naveo na kraju, ostaje nejasno da li će takva poboljšanja bidi dovoljna da bi se efikasno suprotstavili novoj raketnoj tehnologiji hipersoničnih raketa.

Nakon sastanka između japanskog ministra odbrane Jasukazu Hamade i njegovog američkog kolege sekretara lojda ostina u septembru, dve strane su objavile da će raditi zajedno na istraživanju hipersoničnog oružja, kako Vašington još uvek nije razvio raketu sopstvene proizvodnje.

Kao i SAD, čini se da je Japan već krenuo u realizovanje projekta sa planom da poseduje hipersoničnu raketu u svom arsenalu do 2030. godine. Istaknuto je da će revidirani dokument nacionalne strategije bezbednosti uključivati tri glavna stuba za jačanje japanske sposobnosti odvraćanja, uključujući i kupovinu raketa klase Tomahavk od SAD kao i drugog naoružanja koje je oprobano u ratu, unapređivanje već postojećeg arsenala japanske vojske kao i razvoj novog hipersoničnog oružja.

Autor: redportal.rs

#Hipersonične rakete

#Japan

#Japanske odbrambene snage

#PVO

#Tokijo

#japanska armija

#odvraćanje

#rakete

#raketna tehnologija

#sitemi

#tehnologija

#vašington

#zajednički razvoj