Kineski brodski gigant Kosko je prošle godine dao ponudu da preuzme 35% udela u jednom od tri terminala u najvećoj nemačkoj luci Hamburg

Sjedinjene Američke Države "nemaju pravo" da se mešaju u kinesku saradnju s Nemačkom, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, nakon što je Vašington upozorio da se Pekingu ne da kontrolni paket akcija u lučkom terminalu u Hamburgu.

- Američko mešanje je simptomatična praksa njihove diplomatije prisile - rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan na konferenciji za medije u Pekingu.

- Pragmatična saradnja između Kine i Nemačke je stvar dve suverene države, Sjedinjene Države ne treba da je napadaju bez razloga i nemaju pravo da se upliću i mešaju - dodao je Džao novinarima, dan uoči dolaska nemačkog kancelara Olafa Šolca u Peking. u jednodnevnu posetu, gde će se, kako se očekuje, sastati s predsednikom Si Đinpingom.

Kineski brodski gigant Kosko je prošle godine dao ponudu da preuzme 35% udela u jednom od tri terminala logističke kompanije HHLA u najvećoj nemačkoj luci Hamburg, ali se koaliciona vlada u Berlinu podelila po tom pitanju.

Vlada je prošle nedelje odobrila Koskou preuzimanje udela od 24,9% terminala u hamburškoj luci, što je jedan izvor iz Ministarstva ekonomije opisao kao "vanredno rešenje" za odobrenje sporazuma, kojim se uticaj kineske kompanije ublažava.

Odobrena investicija ne daje Koskou pravo glasa u upravljanju ili strateškim odlukama.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#SAD

#kina

#saradnja