Оkrivio je bivšeg predsednika Donalda Trampa da inspiriše najave nekih republikanskih kandidata da će odbiti da prihvate rezultate na predstojećim izborima

Predsednik SAD Džozef Bajden okrivio je danas bivšeg predsednika Donalda Trampa da inspiriše najave nekih republikanskih kandidata da će odbiti da prihvate rezultate na predstojećim izborima ukoliko na njima izgube i da to predstavlja pretnju demokratiji. Bajden je, u svom vanrednom obraćanju naciji, pozvao Amerikance da se ujedine u opoziciji "političkom nasilju" na parlamentarnim izborima koji su zakazani za 8. novembar, prenosi Bi-Bi-Si.

Predsednik SAD je rekao da je "američka demokratija na udaru" jer Tramp nije prihvatio rezultate izbora 2020. godine na kojima je izgubio.

- On odbija da prihvati volju naroda, odbija da prihvati da je izgubio - rekao je Bajden.

Bajden je rekao da je Trampova "velika laž da su izbori 2020. ukradeni" bila podstrek i za napad na Pola Pelosija supruga predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, kao i za pobunu u Kapitolu 2021. godine.

- To je laž koja je podstakla opasan porast političkog nasilja i zastrašivanja birača u poslednje dve godine - zaključio je Bajden.

Autor: redportal.rs

#bajden

#iybori

#tramp