Čim regulatorna agencija odobri, vakcine idu sutradan

Vakcina koju je napravio Fajzer i BioNTech očekuje se da bude odobrena u Kanadi, mada je država već naručila određenu količinu vakcina.

Od kada je UK odobrila Fajzerovu vakcinu prošle nedelje, počela je trka koja će sledeća država prva da uradi isto i krene da koristi vakcinu.

- Slično kao UK, vakcinu je odobrene u 1 č. ujutru i ona će biti dostupna u narednih 24 č. - rekao je Šon Maret glavni u u BioNTech kompaniji u Kanadi.

Kanada očekuje prvih 6 miliona doza vakcine da bude dostupna već u 2021. godini, Kanada ima ukupnu populaciju od skoro 38 miliona ljudi.

Ugovor koji su sklopile kompanija i Kanada određuje da kompanija sama distribuira vakcinu kao i da se ona mora čuvati na temperaturi -75 stepeni Celzijusa. Maret je izjavio da ne vidi da će distribucija biti veliki problem jer to zapravo i nije novina i da su kompanije to već radile dugo.

Transport je već određen.

- Zajedno sa Fajzerom smo dizajnirali kutiju za prenos koja će funkcionisati zapravo kao zamrzivač - izjavio je Maret.

Drugi talas virusa je doneo mnogo novih slučajeva u Kanadi, totalno 408,921 hiljada zaraženih i 12,589 mrtvih do ovog trenutka. Distribucija vakcine je jedna od glavnih prioriteta vlade.

- Ovo je biološki ekvivalent sletanja na Mesec- rekao je Maret.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Kanada

#Vakcina