Potražnja za ogrevnim drvetom nije ograničena samo na siromašnije zemlje poput Moldavije, već je porasla i u bogatim regionima Evrope

Evropska energetska kriza, izazvana smanjenom isporukom prirodnog gasa iz Rusije tokom rata sa Ukrajinom, naterala je stanovnike nekih evropskih zemalja da se okrenu jeftinijim izvorima grejanja, poput ogreva, pišu pojedini svetski mediji.

Kako se broj ljudi koji gomilaju drva sve više raste, cene su naglo porasle, prijavljene su nestašice i krađe, a postoji i bojazan od uticaja na životnu sredinu povećanog zagađenja vazduha i seče.

Lideri Moldavije zabrinuti su da bi predstojeća zima mogla biti posebno teška za mnoge građane zbog visokih cena električne energije i grejanja, jer su evropske cene prirodnog gasa utrostručene u odnosu na početak 2021. uprkos padu sa rekordnih vrednosti zabeleženih u avgustu.

Potražnja za ogrevnim drvetom nije ograničena samo na siromašnije zemlje poput Moldavije, već je porasla i u bogatim regionima Evrope, navode neki mediji.

Državne šume Nemačke, Poljske i Češke imaju mnogo veću potražnju za ograničenim količinama ogrevnog drveta koje prodaju u okviru svog održivog gazdovanja šumama.

Nemačka statistička agencija je saopštila da su cene ogrevnog drveta i peleta od piljevine, koji se mogu koristiti za centralno grejanje, u avgustu porasle za više od 85 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Cena ogrevnog drveta raste i u Velikoj Britaniji.

Češke državne šume, koje prodaju samo drvo za domaću potrošnju, morale su da ograniče količinu ogrevnog drveta koje se prodaje pojedincima kako bi sprečile špekulativne kupovine.

Potražnja za malim ogrevnim drvetom iz poljskih državnih šuma porasla je za 46 odsto, a za velikim ogrevnim drvetom za 42 odsto do kraja avgusta u odnosu na godinu ranije.

Autor: redportal.rs

#Ogrevno drvo

#cena

#potražnja