Putin je izjavio da Rusija ne želi da uništi Ukrajinu kao državu.

Predsednik Rusije je rekao da će delimična mobilizacija koja je u Rusiji objavljena biti završena u roku od dve nedelje i naveo da je u vojne jedinice već poslato 222.000 ljudi od planiranih 300.000.

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da bi direktan sukob NATO-a sa Rusijom bio veoma opasan korak i da bi doveo do globalne katastrofe.

Putin je na pres konferenciji u Astani, gde je učestvovao na tri samita - Samitu o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji, skupu lidera ZND i samitu Rusija-Centralna Azija, izrazio nadu da će biti razuma da se takav korak ne preduzima.

Putin je izjavio da Rusija ne želi da uništi Ukrajinu kao državu.

- Nije nam cilj da uništimo Ukrajinu. Što se tiče njih, u nekom trenutku odjednom su obustavili snabdevanje vodom Krima, gde živi 2,4 miliona ljudi. Naša vojska je morala da uđe tamo i ponovo uspostavi snabdevanje vodom. Da su se suzdržali od toga, ne bi bilo drugih odmazda - odgovorio je Putin, upitan da li će Ukrajina nastaviti da postoji kao država, preneo je TASS.

Vladimir Putin rekao je da ne vidi potrebu u ovom trenutku da razgovara sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom.

- Njega treba pitati da li je spreman da održi razgovor sa mnom ili ne. Da budem iskren, ne vidim uopšte nikakvu potrebu za tim. Ne postoji platforma za bilo kakve pregovore, bilo kada - rekao je Putin, upitan da li je moguće da se susretne sa Bajdenom na samitu G20 u Indoneziji, preneo je TASS.

Autor: Tanjug AP

#Ukrajina

#nuklearni rat

#putin

#rusija