U ratu za svaki klik i naklonost sponzora, više se ne biraju sredstva

Ukrajinska ratna propaganda svakodnevno dobija nove dimenzije. Video snimci ukrajinskih vojnika koji su predstavljeni kao moderni zapadnjaci, koji evropsku civilizaciju brane od najezde sa istoka, prekrili su sve društvene mreže. U ratu za svaki klik i naklonost sponzora, više se ne biraju sredstva.  Kada ponestanu snimci zarobljenika i uništene tehnike, pribegava se prizemnijoj i morbidnijoj propagandi.

Na Instagramu se tako ovih dana prodaju stvari poginulih ruskih vojnika. Po principu aukcija, ko da više, moguće je kupiti uniformu sa rupama od šrapnela, šlem sa tragovima krvi...

Među ponuđenim "suvenirima" nalaze se stvari ruskog tenkiste koji je nastradao u bici za Brovari, 9. marta. To je kapa tenkiste koji je bio u koloni 90. gardijske divizije, koja je upala u zasedu na ulazu u Brovari. Navodi se da postoji i video snimak tog događaja. Komandant tenka kome je pripadala kapa, nije uspeo da napusti uništen  tenk. Kapa ima tragove oštećenja koje je naneo šrapnel.

Na prodaju je i ruski vojni kaiš koji je pronađen u Buči, 17. maja, pored groba i ličnih stvari, kako se navodi, poručnika Mihajla. Autor posta sugeriše  da je 64. Zasebna moto-streljačka brigada u kojoj je služio pomenuti poručnik, počinila ratne zločine, a ponuđeni kaiš ima tragove ulja ili krvi.

U komentarima se uglavnom nailazi  na osudu  prodaje takvih stvari. Kao što je neko napisao, "mrtvi zaslužuju mir", ako ne zbog njih samih, makar zbog  njihovih najbližih koji bi mogli da vide takve aukcije.  Ali, neki tvrde da "dobar Rus je samo mrtav Rus" i da poginulima oprema više neće trebati.

Autor: redportal.rs

#Ukrajinci

#prodaja

#ruski vojnici

#stvari