Kako je navela fon der Lajen, nove sankcije predviđaju nove zabrane uvoza dodatnih proizvoda iz Rusije u EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas popodne novi paket sankcija posle nelegalnih referenduma u ​​Ukrajini, javio je dopisnik MIA iz Brisela.

Kako je navela fon der Lajen, nove sankcije predviđaju nove zabrane uvoza dodatnih proizvoda iz Rusije u EU, ali i novu listu proizvoda koji se ne smeju izvoziti iz EU u Rusiju.

Tu spadaju, pre svega, proizvodi koji ruskoj vojsci mogu da služe za modernizaciju i razvoj: elektronske komponente, proizvodi iz oblasti avijacije, tehnologije i hemijske supstance.

Predlažu se i zabrana evropskih službi u Rusiji i zabrana članstva u odborima državnih organa Rusije građanima EU.

Nove sankcije uključuju pravnu osnovu na kojoj EU i partneri iz G7 planiraju da smanje izvoz ruske nafte u treće zemlje. Ovu odluku donele su početkom septembra zemlje G7. Evropska unija će u potpunosti zabraniti rusku naftu od decembra ove godine, ali strahuje da će Moskva moći da izvozi u treće zemlje gde nema sankcija.

U tu svrhu, EU želi da uvede ograničenje cene nafte, kroz složeni mehanizam koji cilja na osiguravajuća društva, na primer. EU kaže da će na taj način smanjiti prihode Kremlja za rat u Ukrajini.

Konačno, novi paket sankcija uključuje nova lica i subjekte, ukupan broj lica i subjekata pod sankcijama EU sada je 1300. Na meti su propagandisti, vojni oficiri, oligarsi, ali i osobe koje podržavaju ili imaju materijalnu korist od invazije Ukrajine, kao i one o kojima šire dezinformacije.

Autor: redportal.rs

#ek

#novi paket sankcija

#rusija