Jasan je bio portparol Bele Kuće Džon Kirbi

Iako je bio posve entuzijastičan po pitanju izveštaja o napredovanju ukrajinske armije, portparol Bele Kuće za pitanja Nacionalne bezbednosti upozorio je reportere da ne gube iz vida ruski vojni potencijal:

Jasno je i dalje da još uvek poseduju vojsku i potencijal vojni da načine velika razaranje i žrtve. Iako imaju velike probleme u Ukrajini, ruska armija je i dalje veoma velika i veoma moćna. Ruski predsednik Vladimir Putin i dalje ima veoma veliki potencijal i raspon vojnih kapaciteta na svom raspolaganju, i to ne samo da iskoristi u Ukrajini - već i u svetu.

Prošle nedelje, ukrajinska vojska je napredovala na severu i na istoku Harkovske regije. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je tvrdio da je oslobođeno čak 2.000 kilometara kvadratnih ukrajinske teritorije, dok je Moskva izjavila da je izvršila "preraspodelu jedinica" na tom (Izjumskom ) pravcu.

Zamenik premijera Ukrajine Olga Stefanišina izjavila je da je Harkovska operacija tačka prekretnica u celom ratu, i to ne samo od februara ove godine, već od 2014. i početka rata u Donjecku i Lugansku nakon Euromajdana.

Kirbi je takođe izneo mišljenje da će Kijev uspeti da održi inicijativu i dinamiku operacija, dodajući da je cela peracija pažljivo isplanirana.

Autor: redportal.rs

#Bela kuća

#Harkov

#Potencijal

#Putinova armija

#Ruska vojksa

#SAD

#Ukrajina

#ofanziva

#planiranje

#rat

#rusija