Zakoni o abortusu u Mađarskoj su relativno liberalni i ostali su uglavnom nepromenjeni otkako je procedura legalizovana 1953. godine

Lekari u Mađarskoj ubuduće će morati da ženama koje traže abortus predoče vitalne znakove fetusa, nova je odluka mađarske Vlade. To će, ocenjuje AP, pooštriti relativno liberalna pravila o abortusu u zemlji.

U odluci koju je Vlada Mađarske donela danas, a koja stupa na snagu 15. septembra, stoji da lekari trudnicama moraju da pokažu "jasno prepoznatljive indikacije vitalnih znakova fetusa" pre nego što nastave sa abortusom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saopštenju navelo da "gotovo dve trećine Mađara smatra da život deteta počinje sa prvim otkucajima srca", kao i da savremena oprema može da otkrije otkucaje srca u ranoj trudnoći, što može da pruži "sveobuhvatnije informacije za trudnice".

Zakoni o abortusu u Mađarskoj su relativno liberalni i ostali su uglavnom nepromenjeni otkako je procedura legalizovana 1953. godine.

Mađarska vlada, na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom, predstavlja se kao borac za tradicionalne porodične vrednosti i ponudila je značajne poreske olakšice i subvencije za porodice koje imaju više dece u nastojanju da poveća stopu nataliteta, koja je u padu u toj zemlji.

Autor: redportal.rs

#Mađarska

#abortus

#pravila