Ako vam se ovo desi, ne paničite

Stanovnici Moskve, koji su već počeli da se vakcinišu ruskom vakcinom protiv korone Sputnjik V, dobijaju uputstva za pacijente, kao i potvrdu o obavljenoj imunizaciji. Uputstvo sadrži spisak simptoma koji se mogu javiti nakon vakcinacije, kao i savete kako postupiti u svakom od navedenih slučajeva.

U uputstvima, u koje je imao uvid dopisnik Sputnjika, navodi se da svaki 10. čovek, vakcinisan vakcinom Sputnjik V, može osećati slabost ili mučninu. U većini slučajeva vakcinacija se dobro podnosi.

Ako se javi fizička slabost, nema razloga za brigu - to je normalna individualna reakcija organizma i jedan od znakova formiranja imuniteta. Onima kod kojih se nakon vakcinacije javi slabost, opšti umor i mučnina savetuje se da smanje fizičku aktivnost i više odmaraju.

Takođe se ističe da kod 5,7 odsto vakcinisanih mogu se javiti bolovi u kostima, drhtavica, glavobolja ili temperatura veća od 37 stepeni.

- U slučaju da je telesna temperatura iznad 38 stepeni, preporučuje se uzimanje tableta za spuštanje temperature i protiv bolova (paracetamol ili ibuprofen), a ukoliko je temperatura iznad 39 stepeni i ne spada u roku od četiri sata nakon uzimanja lekova, neophodno se javiti lekaru - navodi se u uputstvu.

Kod 4,7 odsto vakcinisanih javlja se bol, svrab, otok i crvenilo na mestu vakcinisanja. Po pravilu lečenje nije potrebno, ali se može uzeti lek protiv alergije kako bi se umanjio otok i osećaj nelagode.

Jedan i po odsto vakcinisanih pacijenata može imati začepljen nos, curenje nosa ili osećaj golicanja u grlu. Njima se savetuje da piju mnogo tečnosti i koriste sprej za nos.

U manje od jedan odsto pacijenata može doći do ubrzanja pulsa ili povišenog pritiska.

Podsetimo, vakcina Sputnjik V koju proizvodi Naučno-istraživački institut Gamaleja u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv koronavirusa na svetu.

Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu EpiVakKorona centra Vektor, a u pripremi je i treća.

Juče je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio od potpredsednice Vlade Tatjane Golikove da se naredne nedelje počne sa masovnom vakcinacijom od virusa korona.

Autor: pink.rs/redportal.rs

#COVID-19

#Vakcina

#korona

#kovid