Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju dolaze u Zaporožje da vrše uvid u stanje nuklearne elektrane

Nakon višednevnog granatiranja nuklearne elektrane, kao i pokušaja desanta ukrajinske vojske, tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) je stigao u Zaporožje. Kako je napisao na Tviter mreži šef IAEA Rafael Grosi pre dva dana:

Došao je i taj dan, misija podrške i pomoći IAEA sada je na putu za Zaporožje. Moramo da štitimo bezbednost najvećeg nuklearnog postrojenja u Ukrajini i u Evropi.

Ukrajinski Interfaks tvrdi da se inspektori IAEA nalaze na kontrolnom punktu Novooleksandrivka, koji se nalazi oko 20 kilometara od nuklearke Zaporožje:

Kretanje misije je zaustavljeno, čekamo da se situacija smiri, javio je Interfaks pozivajući se na člana misije.

Sa druge strane, načelnik vojne uprave Energodara Aleksandar Volga, kojeg je postavila Moskva, javio je da je Energodar ostao bez struje.

On tvrdi da nema razloga da se ne nastavi sa planiranom posetom nuklearnih inspektora IAEA. Ovo je u suprotnosti sa izjavom ukrajinskog gradonačelnika Dmitra Orlova, koji tvrdi da misija mora biti suspendovana jer Rusi granatiraju pitanje njihovog kretanja.

IZVOR: Tviter / @JayinKyiv

U međuvremenu, gradonačelnik Orlov je izvestio da misija nije mogla da stigne do nuklearne elektrane zbog granatiranja. Još uvek nema potvrde iz agencije o ovome, pa je nejasno šta se trenutno dešava.

Autor: mondo.rs

#Desant

#Donbas

#Energodar

#NATO

#Nuklearna elektrana

#UN

#Ukrajina

#Zaporožje

#granatiranje

#inspekcija

#rat

#rusija