U planu razvoj najsavremenijih ofanzivnih sistema uključujući i hipersonične rakete 🚀

Japansko ministarstvo odbrane zatražilo je od Vlade povećanje vojnog budžeta od 5,5 triliona jena, što je preko 40 milijardi dolara, za sledeću 2023. fiskalnu godinu. Povećanje će predstavljati najveći vojni budžet u istoriji zemlje. Potez dolazi nakon što se premijer Japana Fumio Kišida javno zakleo da će dramatično povećati budžet vojske u sledećih 5 godina.

Ministarstvo je otkrilo plan budžeta u sredu, zatraživši tom prilikom da se odmah odobri 5,5 triliona jena već sledeće godine. U slučaju da budžet bude odobren, premašiće već rekordnu potrošnju na vojsku od prošle godine koja je iznosila 5,4 triliona jena, odnosno 38,6 milijardi dolara.

Kako prenosi Japan Times, budžet bi mogao biti i još veći nego što se navodi, jer preko 100 projekata vojne namene nije bilo jasno zavedeno u budžet za sledeću godinu.

U izlaganju, ministarstvo odbrane je alarmiralo vladu predstavljajući Kinu i Severnu Koreju kao akutne pretnje, navodeći da Peking nastavlja da preti korišćenjem sile u promeni statusa kvo pored sve jačeg savezništva sa Ruskom Federacijom.

Povrećanje budžeta je prvenstveno upereno ka dodatnoj proizvodnji kopnenih raketnih sistema , kao i poboljšanju dometa rakete Tip 12. Pored toga navedeno je da se i namerava pristupiti razvoju hipersoničnih raketa, iako za sada još uvek nema specifikacija o novom oružju, pretpostavlja se da će biti sposobno da cilja kontinentalni deo Kine sa arhipelaga Okinava.

Autor: redportal.rs

#Hipersonične rakete

#Japan

#Okinava

#Raketni sistemi

#SAD

#Vojni budžet

#kina

#rat

#rusija

#vojska