Napomenuo je da je izmenama zakona omogućeno da se ponovo pokrenu elektrane na ugalj

Nemačka je dobro pripremljena za predstojeću zimu i za slučaj izostanka ruskog gasa, istakao je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

Šolc je pred zasedanje nemačke vlade u dvorcu Mesebergu kazao da su svi pogođeni posledicama rata u Ukrajini. Najavio je da će na sednici vlade najpre biti razmatrana bezbednosna situacija i da je planiran razgovor o nacionalnoj strategiji bezbednosti.

- Posle diskusije o bezbednosnoj situaciji, razmotrićemo posledice rata po energetsko snabdevanje, kako Nemačke, tako i Evrope - objasnio je i dodao da je Nemačka rano počela sa pripremama za moguće probleme u snabdevanju.

- U decembru sam pitao ministra privrede šta se dešava ako izostanu isporuke gasa iz Rusije. Pošto smo tako rano počeli sa pripremama brzo smo doneli potrebne odluke da dobro prođemo kroz predstojeću zimu - uveren je Šolc.

Naveo je da se brzo napreduje u izgradnji novih terminala za prijem tečnog naftnog gasa i da su skladišta gasa puna.

- Za razliku od prošle godine sada imamo popunjenost od preko 80%. Nastavićemo da punimo skladišta - naglasio je.

Napomenuo je da je izmenama zakona omogućeno da se ponovo pokrenu elektrane na ugalj kako bi se štedio gas i da se trenutno analizira da li ima smisla produžiti vek rada nuklearnih elektrana.

- Sve te mere su doprinele tome da smo u boljoj situaciji nego što se naziralo pre par meseci. Mi smo se pripremili - zaključio je Šolc.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#gas

#zalihe gasa

#šolc