Otrov se koristi se za proizvodnju kozmetike, lekova protiv bolova i antibiotika, a jedan litar otrova vredi 10 miliona dolara

Hiljade škorpiona, smeštenih u providne plastične kutije, nižu se uz zidove laboratorije za uzgoj u jugoistočnoj turskoj provinciji Sanliurfa, čekajući da osoblje pomuze njihov skupi otrov koji se koristi za proizvodnju lekova.

Koristeći par pinceta i klešta, zaposleni u laboratoriji vade škorpije iz kutija i čekaju dok istiskuju sićušnu kap otrova iz svojih igala u posudu. Otrov se zatim zamrzava i pretvara u prah pre nego što se proda.

IZVOR: YT/News Night

Jedan škorpion proizvodi oko dva miligrama otrova, a laboratorija je u stanju da dobije oko dva grama otrova dnevno, rekao je Metin Orenler, vlasnik farme škorpiona.

Orenlerova farma, koja je otvorena 2020. godine, sada ima oko 20.000 škorpiona vrste Androctonus Turkiiensis, koja je identifikovana kao poseban tip u članku objavljenom u časopisu za skorpiologiju 2021. godine.

- Obojica sami uzgajamo škorpije i takođe ih muzemo. Zamrzavamo otrov koji dobijemo kao rezultat muže koju radimo, zatim ga pretvaramo u prah i prodajemo Evropi. - rekao je Orenler.

Otrov, koji se izvozi u Francusku, Veliku Britaniju, Nemačku i Švajcarsku, koristi se za proizvodnju kozmetike, lekova protiv bolova i antibiotika, rekao je Orenler i dodao da jedan litar otrova vredi 10 miliona dolara.

Autor: redportal.rs

#Otrov

#Turski farmer

#škorpion