Takođe se predviđa lokalna proizvodnja pojedinačnih komponenti za sistem

Sjedinjene Američke Države upozorile su Tursku da ne širi saradnju sa Rusijom u oblasti odbrambene industrije, nakon jučerašnjih najava novog ugovora između Ankare i Moskve za isporuku ruskih raketnih sistema S-400, preneo je turski list Sjozcu. u svom elektronskom izdanju.

- U situaciji u kojoj je brutalni i neopravdani rat Rusije protiv Ukrajine sada više nego ikada, od vitalnog je značaja da sve zemlje izbegavaju saradnju sa ruskim odbrambenim sektorom - prenosi list izjavu portparola Stejt departmenta Neda Prajsa.

- Moraćemo da sačekamo i vidimo šta će se desiti, ali ne znamo da li ima novog razvoja po tom pitanju - kaže on.

Prajs nije rekao da li će druga isporuka ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400 podstaći administraciju predsednika Džoa Bajdena da preispita svoje planove za prodaju ratnih aviona F-16 Turskoj.

Ruska agencija TASS juče je citirala Dmitrija Šugajeva, šefa ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju (FSVTS), koji je rekao da je potpisan ugovor o isporuci nekoliko protivvazdušnih raketnih sistema S-400 Turska, sa dokumentom takođe predviđa lokalnu proizvodnju pojedinačnih komponenti za sistem.

Kasniji izvori iz turskog Ministarstva odbrane su povodom ovakvih informacija pojasnili da nije reč o novom, već o primeni prvobitno zaključenog sporazuma, preneo je turski televizijski kanal TRT Haber.

Autor: redportal.rs

#S-400

#SAD

#Turska

#rusija