Prema ruskim izvorima, oni su bili pripadnici nacionalističkog bataljona Azov ili drugih "paravojnih" formacija

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država zabrinute su da bi Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike (DNR) mogao da podigne optužnicu protiv jednog hrvatskog, tri britanska i jednog švedskog državljanina, napisao je američki državni sekretar Entoni Blinken na Tviteru u petak.

- Zabrinuti smo zbog izveštaja o optužbama protiv britanskih, švedskih i hrvatskih državljana od strane nelegitimnih vlasti u istočnoj Ukrajini. Rusija i njeni punomoćnici imaju obavezu da poštuju međunarodno humanitarno pravo, uključujući prava i zaštitu koja se daje ratnim zarobljenicima - napisao je Blinken.

Vrhovni sud DNR razmatra krivični postupak protiv Matijasa Gustavsona iz Švedske, Vjekoslava Prebega iz Hrvatske i trojice britanskih državljana: DŽona Hardinga, Dilana Hilija i Endrua Hila.

Sud DNR je 9. juna osudio dvojicu britanskih državljana, Šona Pinera i Ejdena Aslina, kao i Marokanca Brahima Saduna na smrtnu kaznu jer su se borili u ukrajinskoj vojsci kao plaćenici.

Slične optužbe po članu 430 Krivičnog zakonika DNR (Najamničke aktivnosti) podignute su protiv državljana Ujedinjenog Kraljevstva Dilana Hilija i Endrua Hila. Britanci su odbili da sarađuju sa istragom i svedoče u slučaju, a švedski državljanin, koji je zarobljen u čeličani Azovstal, negirao je optužbe da je učestvovao u borbenim dejstvima kao plaćenik u sastavu ukrajinskih oružanih formacija u DNR.

Autor: Novosti.rs

#Ukrajina

#placenici

#rat