Zvaničnici i politički analitičari upozoravaju da je "ćutanje Kine kratkovid i nepromišljen potez".

Najviši kineski vojni zvaničnici nisu odgovorili na više ovonedeljnih poziva svojih američkih kolega u jeku krize na Pacifiku izazvane posetom predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, potvrdila su tri dobro upućena izvora bliska američkoj administraciji.

U trenutku dok kineske oružane snage nastavljaju da lansiraju bojeve rakete u manevrima ratne mornarice i ratnog vazduhoplovstva u vodama oko Tajvana, Peking ignoriše pozive ministra odbrane SAD Lojda Ostina i načelnika združenog generalštaba američke vojske generala Marka Milija, prenosi portal Politiko.

- Sekretar (Lojd Ostin) je više puta naglašavao važnost otvorenih linija komunikacije sa kineskim vojnim rukovodstvom da bismo mogli da izbegnemo bilo kakve pogrešne procene - podsetio je Tod Bresil, vršilac dužnosti sekretara za štampu Pentagona.

Zvaničnici i politički analitičari upozoravaju da je "ćutanje Kine kratkovid i nepromišljen potez koji povećava rizik od eskalacije u već inače napetoj situaciji".

Autor: Telegraf.rs

#SAD

#kina

#rat