Izraelska vojska je ranije ove nedelje zatvorila puteve oko Gaze i poslala pojačanje na granicu u iščekivanju napada nakon hapšenja istaknutog člana Islamskog džihada

Izrael je danas saopštio da je njegova vojska napala pojas Gaze i proglasila "posebnu situaciju" nakon višednevnih tenzija zbog hapšenja ekstremiste na drugoj palestinskoj teritoriji, okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su u napadu poginule četiri osobe, uključujući petogodišnju devojčicu, a najmanje 15 je ranjeno. Poginuo je i komandant Islamskog džihada u Gazi Taisir al-Džabari. U gradu Gazi se čula eksplozija, a dim je viđen na sedmom spratu visoke zgrade.

Izraelska vojska je ranije ove nedelje zatvorila puteve oko Gaze i poslala pojačanje na granicu u iščekivanju napada nakon hapšenja istaknutog člana Islamskog džihada na Zapadnoj obali. Danas su škole zatvorene, a ostale aktivnosti ograničene na mestima do 80 kilometara od granice.

Vojska je objavila da je njena meta Islamski džihad u okviru operacije Zora.

Izrael i Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, ratovali su četiri puta, a manji sukobi su izbili nekoliko puta u proteklih 15 godina otkako je Hamas preuzeo vlast od snaga lojalnih rivalskom, umerenijem Fatahu.

Autor: redportal.rs

#Izraelska vojska

#Pojas Gaze

#napad