Bela kuća saopštila da je stavila na raspolaganje više od 1,1 milion doza vakcine

SAD će proglasiti vanredno stanje u javnom zdravstvu kako bi podstakle savezni odgovor na izbijanje majmunskih boginja koje je već zarazilo više od 6.600 Amerikanaca, rekle su dve osobe upoznate s tim.

Najava će osloboditi federalna sredstva i resurse za borbu protiv virusa, koji može izazvati groznicu, bolove u telu, jezu, umor i izbočine nalik bubuljicama na mnogim delovima tela. Narod je govorio pod uslovom anonimnosti uoči saopštenja.

Deklaracija dolazi u trenutku kada se Bajdenova administracija suočila sa kritikama zbog brzine dostupnosti vakcine protiv majmunskih boginja.

Klinike u većim gradovima poput Njujorka i San Franciska kažu da nisu primile dovoljno vakcine sa dva doza da bi zadovoljile potražnju i da su neke morale da prestanu da nude drugu dozu vakcine kako bi obezbedile snabdevanje prvih doza.

Bela kuća je saopštila da je stavila na raspolaganje više od 1,1 milion doza vakcine i da je pomogla da se poveća domaći dijagnostički kapacitet na 80.000 testova nedeljno.

Virus majmunskih boginja širi se produženim i bliskim kontaktom koža na kožu, uključujući grljenje, maženje i ljubljenje, kao i deljenje posteljine, peškira i odeće. Ljudi koji su do sada obolevali bili su prvenstveno muškarci koji imaju seks sa muškarcima. Ali zdravstveni zvaničnici naglašavaju da virus može zaraziti bilo koga.

Ovo saopštenje dolazi tri dana nakon što je Bajdenova administracija imenovala najviše zvaničnike iz Federalne agencije za vanredne situacije i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti da služe kao koordinatori Bele kuće u borbi protiv izbijanja majmunskih boginja.

Autor: Kurir

#Amerika

#majmunske boginje

#vanredno stanje