Zbog toga je Japan uložio oštar protest Kini

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana u saopštenju navodi da je Kina ugrozila bezbednost te zemlje i poziva države da podrže ostrvo i zajedno brane slobodu i demokratiju.

Ministarstvo odbrane Tajvana tvrdi da je Kina danas lansirala 11 balističkih raketa Dongfeng u vode u blizini severne, južne i istočne obale ostrva.

Oglasilo se i tajvansko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je optužilo Kinu da je, ispaljivanjem raketa u vodama kod ostrva, imitirala Severnu Koreju i pozvalo na uzdržanost, u vreme pojačanih napetosti u Tajvanskom moreuzu nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Na Tajvanu otkazani putnički letovi zbog kineskih vežbi

Na Tajvanu su danas otkazani letovi putničkih avio-kompanija, pošto je kineska mornarica počela vežbu gađanja bojevom municijom u blizini tog ostrva, dan posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Najmanje 40 letova sa i do Tajvana je otkazano, navodi Čajna Tajms, a prenosi AP.

Pet balističkih raketa koje je ispalila kineska vojska u pravcu Tajvana palo je u područje japanske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ), objavila je agencija Kjodo.

Zbog toga je Japan uložio oštar protest Kini, navela je japanska agencija pozivajući se na ministarstvo spoljnih poslova Japana.

Autor: Tanjug AP

#Globalno

#Japan

#Tajvan

#kina

#vojne vežbe