Veliki broj ispitanika rekao je da je primorana da radi od kuće zbog visokih cene benzina

Gotovo četvrtina nemačkih radnika strahuje da će izgubiti posao zbog ekonomskih uticaja sukoba u Ukrajini i sankcija uvednih protiv Rusije, objavio je list Berliner Cajtung, pozivajući se na izveštaj instituta Trendens za istraživanje tržišta.

Prema rezultatima istraživanju, 23,3% od 1.830 anketiranih zaposlenih Nemaca izjavilo je da se plaše da ne ostanu bez posla "zbog rata u Ukrajini", dok je skoro polovina, preciznije 44,8%, ispitanika rekla da je primorana da radi od kuće zbog visokih cene benzina koje su rezultat rata u uzajamnih sankcija između Rusije i Zapada.

Pored toga, 49,2% učesnika ankete reklo je da je pod psihičkim stresom zbog fotografija koje sa ratnog područja objavljuju mediji, a svaki drugi anketirani smatra da bi njegov poslodavac trebalo da podrži ukrajinske ratne izbeglice, prenosi Raša tudej.

Istraživanje je pokazalo da se uticaj rata oseća i na univerzitetima. Od 1.777 ispitanih studenata, 35% je navelo da strepi za svoju profesionalnu budućnost.

Nemačka se bori s rastom troškova života, a godišnja inflacija je u maju dostigla 50-godišnji maksimum od 7,9% usled skoka globalnih cena energije izazvanog uvođenjem sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Poverenje nemačkih potrošača u pogledu kretanja domaće ekonomije u julu palo je na minus 27,4 poena, na najniži nivo u istoriji, dok su očekivanja za povećanje plata opala na dvadesetogodišnji minimum, na minus 33,5 poena sa minus 23,7 poena u junu, prema istraživačkoj kompaniji GfK.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#Nemci

#gubitka posla

#sukoba u Ukrajini