Sve do prošle nedelje Rusija je plaćala svoje evroobveznice u stranoj valuti u skladu sa uslovima emisije

Rusija je danas odbacila tvrdnje Zapada da prvi put posle više od jednog veka nije izmirila obaveze po osnovu spoljnog duga, poručivši investitorima da se obrate zapadnim finansijskim agentima za isplatu gotovinskih sredstava koja su im poslata, ali koja imaocima obveznica nisu dostavljena.

- Izjave o neizvršenju obaveza su apsolutno neopravdane. Činjenica da je Evroklir zadržao ovaj novac i nije ga prebacio primaocima nije naš problem. Apsolutno nema nikakvog osnova da se ova situacija naziva neizmirenjem - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u razgovoru s novinarima, misleći na majsku isplatu kupona u devizama.

Iz Evroklira nisu odmah odgovorili na zahtev Rojtersa za komentarom.

Foto: Pixabay

Bela kuća je danas saopštila da Rusija nije isplatila obaveze po osnovu njenih međunarodnih obveznica prvi put od boljševičke revolucije, pošto su sveobuhvatne zapadne sankcije praktično odsekle ovu zemlju iz globalnog finansijskog sistema.

Sve do prošle nedelje Rusija je plaćala svoje evroobveznice u stranoj valuti u skladu sa uslovima emisije, ali njene isplate kupona u dolarima i evrima koje su izvršene u maju, uoči isteka američke dozvole koja je omogućavala takve transakcije, nisu stigle do investitora.

Ministarstvo finansija u Moskvi je saopštilo danas da su radnje stranih finansijskih posrednika van kontrole ruskog ministarstva finansija, preporučivši stranih imaocima ruskih obveznica da se obrate direktno onima koji zadržavaju isplate.

- Do toga da investitori ne prime novac nije došlo zbog neizvršenja plaćanja, već zbog postupanja trećih lica, a ta situacija se u emisionoj dokumentaciji direktno ne navodi kao neizvršenje obaveza - dodaje se u saopštenju ministarstva.

Budući da je američka licenca o izuzimanju ove vrste plaćanja iz finansijskih sankcija istekla i da je Evropska unija uvela sankcije Nacionalnoj depozitarnoj agenciji za poravnanja (NSD), koja je ruski pandan zapadnim klirinškim kućama Evroklir i Klirstrim, Moskva je prošle nedelje isplatila u rubljama sledeće dospele kupone za obveznice koje su denominovane u stranoj valuti.

Predsednik Vladimir Putin je potpisao prošle sedmice ukaz da će se devizni dugovi smatrati izmirenim kada se izvrši uplata u rubljama u iznosu koji je jednak dospelom deviznom iznosu obaveza.

Imaoci obveznica moraju da otvore račun u nekoj ruskoj banci kako bi primili uplatu, a Moskva neće blokirati konvertovanje rubalja u devize i transfer tih sredstava u inostranstvo, ali bi investitori morali da dostave pisanu potvrdu da nemaju potraživanja prema Rusiji po tom osnovu, saopštilo je ministarstvo.

Autor: Tanjug

#Dmitrij Peskov

#Evroklir

#Vladimir Putin

#rusija

#servisiranje spoljnog duga