- Naša istraživanja sugerišu da je rizik od novih varijanata, posebno od BA.4 i BA.5, za globalno zdravlje potencijalno veći od rizika izvornog BA.2 - rekao je glavni autor studije Ke Sato

- Naša istraživanja sugerišu da je rizik od novih varijanata, posebno od BA.4 i BA.5, za globalno zdravlje potencijalno veći od rizika izvornog BA.2 - rekao je glavni autor studije Ke Sato

Poslednjih nekoliko dana evidentiran je značajan rast broja novih slučajeva korona virusa u Crnoj Gori. Institut za bolesti dece Kliničkog centra Crne Gore ustanovio je da su tri novorođenčeta u Centru za neonatologiju pozitivna na korona virus.

- Sve tri bebe su stabilnog stanja, bez simptoma i izolovane su od ostalih u zasebnom boksu - navodi se u saopštenju Kliničkog centra Crne Gore.

BA.4 i BA.5 su najnovije vrlo zarazne podvarijante omikron soja, a prema mišljenju stručnjaka, imaju određene karakteristike koje bi mogle da predstavljaju novi talas korona virusa.

BA.4 i BA.5 krajem maja označene su kao "varijante koje izazivaju zabrinutost". Prvi put su otkrivene u Južnoj Africi u januaru. Danas se sve više pojavljuju u SAD. Američki centar za prevenciju bolesti je u utorak saopštio da BA.4 i BA.5 sada čine 21 odsto slučajeva korona virusa širom zemlje.

- Čini se da su ove dve podvarijante bolje u izbegavanju zaštite od vakcine i imuniteta od prethodnih infekcija - navode stručnjaci.

Kako stručnjaci navode, sposobnost BA.4 i BA.5 da izbegnu slojeve zaštite čini reinfekcije verovatnijim, što može da donese drugi talas virusa.

Da li BA.4 i BA.5 da prouzrokuju teže oblike bolesti?

Sveukupno, varijanta omikron proizvela je blaži oblik bolesti od prethodnih varijanata poput alfe i delte. To je zato što omikron prvenstveno utiče na gornje disajne puteve, izazivajući simptome slične prehladi ili alergiji, umesto da se smesti u pluća, što je rane varijante učinilo tako smrtonosnim.

Međutim, Gardijan je ove nedelje izvestio o istraživanju sa Univerziteta u Tokiju koje sugeriše da su podvarijante BA.4, BA.5 i BA.2.12.1 možda evoluirale da bi ponovo ciljale plućne ćelije umesto tkiva gornjih disajnih puteva, čineći ih sličnim alfi ili delti.

- Naša istraživanja sugerišu da je rizik od ovih varijanata, posebno od BA.4 i BA.5, za globalno zdravlje potencijalno veći od rizika izvornog BA.2 - rekao je glavni autor studije Ke Sato.

Zdravstveni stručnjaci kažu da BA.4 i BA.5 ne izazivaju težu bolest od drugih oblika omikrona, a vakcine i buster doze i dalje pružaju snažnu zaštitu od ozbiljnih oblika bolesti. Ali, nevakcinisane osobe su ranjive, a kontinuirana sposobnost virusa da mutira znači da pandemija nije gotova.

pročitajte još

Najnoviji KORONA PRESEK

Autor: Telegraf

#korona

#koronavirus

#virus