Početak kraja posle 45 godina putovanja kroz beskraj svemira 😓

Kako prenosi portal Mondo, Voyager sonde su planirane da traju samo četiri godine u svemiru. Ipak, skoro 45 godina kasnije, one i dalje mogu da komuniciraju sa NASA inženjerima sa ivice međuzvezdanog prostora.

Agencija sada planira da započne žrtvovanje nekih instrumenata, kako bi produžila misije dve sonde. Inženjeri se nadaju da će preostali instrumenti trajati do 2030-ih.

Letelice Voyager 1 i Voyager 2 su lansirane 1977. na četvorogodišnju misiju, kako bi fotografisale Jupiter, Saturn, Uran i Neptun, zajedno sa njihovim prirodnim satelitima. Bliži se njihov 50. rođendan, a sonde i dalje rade nakon što su putovale dalje od bilo koje druge letelice. Voyager 1 je prešao ono što naučnici misle da je heliosfera (međuzvezdana granica) 2012. godine, dok je Voyager 2 prešao tu granicu 2018. godine.

Obe sonde još uvek imaju nekoliko funkcionalnih instrumenata koje pokreće uređaj koji pretvara toplotu raspada radioaktivnog plutonijuma u električnu energiju. Ovaj uređaj svake godine obezbeđuje četiri vata manje energije, pa je NASA počela da se priprema za kraj, isključivanjem nekih instrumenata, kako bi uštedela energiju za druge.

Pre dve godine, inženjeri su deaktivirali grejač detektora kosmičkih zraka, očekujući da će detektor ubrzo prestati sa radom na ekstremno niskim temperaturama u svemiru. Iznenađujuće, nastavio je da radi.

Kada su 80-ih godina sonde prošle pored gasnih divova Sunčevog sistema, fotografije poslate na zemlju su po prvi put pokazale agenciji da meseci koji kruže oko drugih planeta mogu biti veoma različiti od Zemljinog meseca. Nisu očekivali da će videti aktivne vulkane Ija ili Ganimedove duboke glečere. Sada, Voyager letelice šalju Zemlji podatke o spoljnoj granici Sunčevog magnetnog polja.

NASA je nedavno objavila da ih je uznemirilo to što Voyager 1 šalje pogrešne telemetrijske podatke, odnosno pogrešnu lokaciju u svemiru. (👽🤔 ?)

Autor: Mondo.rs

#1

#24 godina

#Istraživanja

#Kraj puta

#Međuzvezdana granica

#Međuzvezdani prostor

#Najudaljenijije

#Nauka

#Neptun

#Sonde

#Uran

#Vojadžer

#Vojadžer 2

#gašenje

#jupiter

#nasa

#saturn

#sunce

#svemir