Pored praktične namene, telefonske govornice se decenijama pojavljuju u pop kulturi – od stripova do holivudskih blokbastera i TV serija

Označavajući kraj jedne ere, njujorške vlasti su ove nedelje uklonile skoro sve gradske govornice, koje su poslednjih godina postale „tehnološke žrtve“ sveprisutnosti besplatnog interneta i pametnih telefona.

IZVOR: TW/@glennschuck

Pored praktične namene, telefonske govornice se decenijama pojavljuju u pop kulturi – od stripova do holivudskih blokbastera i TV serija. Ali fanovi Supermena, na primer, biće utešeni činjenicom da će njujorški Menhetn držati četiri zvučnika. Čuvene "svlačionice" strip junaka Klarka Kenta – Čovek od čelika, biće sačuvane kao podsećanja na ne tako daleku prošlost.

Gradonačelnik Menhetna Mark Levin prokomentarisao je na Tviteru da i dalje oseća nostalgiju za uklanjanjenim govornicama.

- Ovo je zaista kraj jedne ere. Poslednje tri telefonske govornice na Tajms skveru su uklonjene. Nema više 'lova' na novčiće u vašim džepovima - napisao je Levin na Tviteru.

- Ali nadamo se da je ovo početak nove ere, sa više pravičnosti u pristupu tehnologiji - dodao je Levin.

Do danas je 8.400 govornica ugašeno u različitim delovima Njujorka. Menhetn je 2015. počeo da postavlja hiljade pristupnih tačaka Link-NIS, nudeći Vi-Fi internet i besplatne lokalne pozive. Ovi novi kiosci će se postepeno povezivati na 5-G mrežu.

Autor: redportal.rs

#Nju Jork

#telefonske govornice