Kina jedina zemlja koja, osim što namerava da preoblikuje međunarodni poredak, ima rastuću ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to učini

Uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu, za američku administraciju Kina je najveći i najozbiljniji dugoročni izazov međunarodnom poretku rekao je državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je rekao da je Kina jedina zemlja koja, osim što namerava da preoblikuje međunarodni poredak, ima rastuću ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da to učini.

On je napomenuo da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena od početka zauzela čvrst stav o Kini, priznajući da ta zemlja, kao najveći konkurent Sjedinjenim Državama, zauzima posebno mesto u spoljnoj politici SAD.

Prema Blinkenu, Kina igra ključnu ulogu u svetskoj ekonomiji i rešavanju problema kao što su klimatske promene ili pandemija Covid-19. To znači da SAD i Kina nemaju drugog izbora osim da se bave jedna drugom, dodao je Blinken, što je jedan od najsloženijih odnosa u svetu danas.

On je ponovio podršku SAD politici "Jedne Kine", rekavši da Sjedinjene Države ne podržavaju nezavisnost Tajvana. Ali on je takođe kritikovao kinesku "rastuću prinudu" nad regionom.

- Imamo trajni interes za mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza. Ostaćemo posvećeni tajvanskom zakonu o odnosima kako bismo mu pomogli da održi dovoljne sposobnosti samoodbrane - rekao je Blinken.

Autor: redportal.rs

#SAD

#kina

#međunarodni poredak