Pentagon je potvrdio da će Danska ustupiti Ukrajini američke Harpun rakete

Danska će dati Ukrajini za sada neotkriveni broj protiv brodskih raketa američke proizvodnje klase Harpun, potvrdio je američki sekretar odbrane Lojd Ostin. Prošle nedelje počele su da kruže glasine nakon što je Kijev izjavio da će SAD pomoći Ukrajini da uništi rusku floti.

Zvanično, rakete su tu da pomognu u odbrani ukrajinske obale, sudeći prema izjavi Ostina i predsedavajućem generalštaba generalu Marku Majliju koji su izjave dali nakon sastanka Grupe za odbranu Ukrajine.

Panel se sastoji od 47 zemalja koji su izrazili želju da doniraju oružje Ukrajini. Kako se navodi sastanak je bio izrazito konstruktivan i jasno su prenete potrebe Ukrajine od strane ministra odbrane Alekseja Režnikova.

Pored Danskih raketa, češka je obećala jurišne helikoptere, tenkove, i višecevne raketne lansere. Kijev uporno traži tešku artiljeriju, tenkove i oklopna vozila, kao i dronove.

Prošlog meseca Pentagon je izašao sa izjavom da je pružio vitalne informacije koje su dovele do potapanja ruske raketne krstarice Moskva, glavnog broda ruske Crnomorske flote. Prema Kijevu i Vađingtonu do potapanja je došlo nakon lociranja i ispaljivanja dve rakete klase Neptun koje su obe pogodile brod - nakon čega je potonuo na putu za luku.

Prema ruskim izvorima, brod je potonuo u olujnom vremenu nakon što je došlo do havarije u magacinima sa municijom usled čega je nastala eksplozija.

Autor: redportal.rs

#Crnomorska flota

#Danska

#Grupa za odbranu ukrajine

#Harpun

#Kijev

#Lojd Ostin

#Moskva

#NATO

#Neptun

#Protivbrodske rakete

#SAD

#Ukrajina

#rat

#rusija