Oglasio se i NATO, Terminatori raspoređeni u Ukrajini

Kako prenosi portal Mondo, Rusija je navodno rasporedila oklopna borbena vozila poznata kao tenkovi Terminator u Ukrajini, pošto je Moskva pretrpela vojne gubitke u ključnom regionu Donbasa. Kako je naveo izvor za RIA novosti u sredu:

Zajedno sa tenkovskim vodovima, BMPT (poznat pod oznakom Terminator) su uključeni u uništavanje ukrajinskih položaja, oklopnih vozila i posada protivtenkovskih raketnih sistema.

Vojna vozila, koja mogu da gađaju više ciljeva odjednom i na različitim nivoima visine, navodno su viđena kako se kotrljaju u Severodonjeck u regionu Luganska na nekoliko video snimaka. Iskustvo na bojnom polju sa Ukrajinom pokazalo je da su Terminatori potrebni za intenziviranje borbene stabilnosti Rusije.

Vozila, koja su prvi put demonstrirana 2013. na Ruskom sajmu naoružanja, a zatim na paradi povodom Dana pobede 2020. godine, raspoređena su u ratom razorenoj Siriji 2017. nakon što se njen predsednik Bašar el Asad sastao sa načelnikom generalštaba Rusije generalom Valerijem Gerasimovim.

Nadograđeni BMPT-72, ​​koji se navodno koristi u Ukrajini, razvila je ruska mašinska kompanija Uralvagonzavod. Sastoji se od dva topa 2A42 kalibra 30 mm, lansera protivtenkovskih raketa sa laserskim sistemom navođenja, granata, auto-topa i mitraljeza. Ove mašine su napravljene da podrže tenkove u urbanim sredinama.

Tenkovi se koriste za pružanje bliske podrške drugim tenkovima i oklopnim borbenim vozilima tokom bitaka i za sprečavanje napada neprijateljskih helikoptera, dronova ili drugih niskoletećih aviona. Terminatori su opremljeni eksplozivnim reaktivnim oklopom, koji ima sposobnost da pošalje eksploziju napolje kada su pogođeni kako bi se ograničila šteta.

Nije jasno gde i koliko je BMPT-ova raspoređeno. Ali video snimci na društvenim mrežama navodno prikazuju tenkove u regionu Donbasa. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je konstatovao da je napredak Rusije u istočnom regionu Donbasa "zaustavljen“.

Uprkos dobicima u Mariupolju, ruske trupe su morale da se povuku iz Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini. Snage su zajedno sa svojom artiljerijom potisnute na svoju granicu 40 km dalje.

Prema diskutabilnim navodima ukrajinskog ministarstva odbrane, Rusija je izgubila skoro 28.000 vojnika, što je 20 odsto snaga koje je imala od pokretanja "specijalne vojne operacije“ u februaru, i oko 60 odsto opreme. kako je rekao predsednik Volodimir Zelenski:

Strateški poraz Rusije je već očigledan svima u svetu. Samo Rusija još nema hrabrosti da to prizna… Dakle, naš zadatak je da se borimo dok ne postignemo svoje ciljeve u ovom ratu. Oslobodite našu zemlju, naše ljude i uspostavite našu bezbednost.

Autor: mondo.rs

#Donbas

#Harkov

#Juriš

#NATO

#Osvajanje

#Stoltenberg

#Terminatori

#Ukrajina

#borbe

#donjeck

#napredovanje

#povlačenje

#putin

#rusija

#tehnika

#vojska