Žitelji Treleborga ostali zbunjeni fenomenom, čije se poreklo ipak brzo utvrdilo

Žitelji grada Treleborga već nedeljama (Trelleborg) imaju šta da vide kada pogledaju ka nebu u toku noći. Naime, s vremena na vreme skoro čitav nebeski svod obasjava neobična ljubičasta svetlost, tako da su fotografije iz ovog malog mesta koje broji oko 40.000 stanovnika preplavljuju internet.

Iako bi većina pomislila da se radi o nekoj vrsti aurore borealis, ispostavilo se da je poreklo ovog fenomena ipak bliže ovozemaljskim stvarima. Ispostavilo se da ova svetlost dolazil iz obližnje farme paradajza, koja je nedavno uvela posebnu vrstu osvetljenja koja štedi električnu energiju.

Problem je što žiteljima Treleborga i obližnjeg Gislova ova bizarna svetlost sve više smeta, jer ulazi i u njihove domove na takav način da im remeti funkcionisanje. Efekti su loši, budući da sve više stanovnika ima probleme sa spavanjem i obavljanjem običnih poslova. Zbog toga gradski menadžer Mikael Noren pokušava da dogovori neke principe kada bi svetlost trebalo da se gasi, ali i to nailazi na probleme.

Nismo želeli da ljutimo stanovnike, ali gašenje svetla u večernjim časovima će uticati na naše prinose paradajza, pa samim tim i na poslovanje - izjavio je glasnogovornik kompanije Alfred Pedersen i sin koji su vlasnici farme.

Da li će stanovnici ovog mesta pristati na to da svetlost ostane uključena u toku noći i dalje kako bi uticali na ekonomiju ili ne, ostaje da se vidi. Dok se to ne dogovori, verujemo da će korisnici mreže još neko vreme biti zbunjeni i zadivljeni fotografijama iz ovog mesta.

Autor: redportal.rs

#ljubičasta svetlost

#purpurna svetlost

#treleborg

#švedska