Čeka samo potvrdu Elektorskog koledža

Akutelni predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp izjavio je da će napustiti Belu kuću ako Elektorski koledž proglasi pobedu Džoa Bajdena, iako smatra da bi takva odluka elektora bila greška.

Tramp je održao prvu konferenciju za novinare nakon predsednički izbora, nakon telefonske konferencije sa liderima američke vojske širom sveta.

Naveo je da, bez obzira na rezultate, ovo možda neće biti njego poslednji Dan zahvalnosti u Beloj kući. Navodeći da je na izborima počinjena masovna krađa. Ovakva najava bi mogla da znači da Tramp planira kandidaturu i 2024. godine, a da priče o krađi služe da održe ogorčenost i mobilizaciju republikanskog biračkog tela.

Mislim da imamo posla sa prevarantskim sistemom i jako sam zabrinut zbog toga. Ljudi su izuzetno razočarani zbog krađe. Teško ćemo priznati poraz, zato što znamo da je bilo masovne prevare.

Tramp je najavio da će otići u Džordžiju da podrži dva republikanska kandidata za runoff izbore koji će odlučiti o kontroli Senata, bar u naredne 2 godine.

Na pitanje da li će prisustvovati Bajdenovoj inauguraciji, Tramp je rekao da ima odgovor na ovo pitanje, ali da neće još uvek da ga saopšti.

Autor: AP / redportal.rs

#Amerika

#Američki izbori

#SAD

#bajden

#tramp