Nato na granici sa Rusijom

U današnjoj zajedničkoj izjavi, finski predsednik i premijer objavili su svoju bezrezervnu podršku priključivanju zemlje u NATO, čime je načinjen još jedan korak u finalnom pridruživanju zemlje Alijansi - zemlje koja deli 800 kilometara dugu granicu sa Rusijom. Kako su preneli:

Tokom proleća, veoma važna diskusija koja se ticala Finskog pristupa NATO paktu se odivijala dugo i temeljno. Bilo je potrebno vremena da parlament i celo društvo utvrde svoje stavove po ovom pitanju, Bilo je potrebno vremena za bliske kontakte sa NATO i njenim članicama, ali takođe i sa Švedskom. Želeli smo da ovoj diskusiji damo sav prostor koji joj je bio potreban da bi se odvijala adekvatno.

Dvojac je jasno stavio do znanja da se momenat odluke bliži, kao i da Finska mora tražiti svoju budućnostu članstvu NATO pakta.

Članstvo u NATO bi osiguralo bezbednost zemlje. Kao članica saveza Finska bi ojačala celu odbranu Alijanse. Finska mora da aplicira za članstvo bez daljeg odlaganja. Nadamo se da će potrebni koraci koje moramo učiniti kao nacijia, biti urađeni brzo i bez odlaganja u sledećih nekoliko dana.

Autor: redportal.rs

#800 kilometara

#Finska

#Invazija

#NATO

#Predsednik

#Ukrajina

#bezbednost

#finske

#granica

#premijer

#pristup

#rat

#rusija

#članstvo

#švedska