Poljski veterinarski institut istraživao virus besnila na teritoriji Ukrajine

Načelnik Oružanih snaga Rusije za radijaciju, hemijsku i biološku zaštitu, general-potpukovnik Igor Kirilov rekao je da je poljski Institut za veterinarsku medicinu učestvovao u istraživanju virusa besnila u Ukrajini zajedno sa američkim institutom Batel, jednim od izvođača radova Pentagona.

- Pristigla dokumenta ukazuju i na umešanost Poljske u aktivnosti ukrajinskih bioloških laboratorija. Potvrđeno je učešće poljskog Instituta za veterinarsku medicinu u studijama koje imaju za cilj procenu epidemioloških pretnji i širenja virusa besnila u Ukrajini. Karakteristično je da su ove studije sprovedene zajedno sa američkim institutom Batel, jednim od ključnih izvođača Pentagona - rekao je on, prenela je novinska agencija RIA.

On je dodao da je Rusija došla do dokaza o tome da je, kako je rekao, Poljska finansirala Medicinski univerzitet u Lavovu, u okviru američko vojno-bioloških projekata.

RIA navodi da je na teritoriji Ukrajine formirana mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje rade u interesu Pentagona, podsećajući na ranije izjave Kirilova.

Vojno-biološki program SAD uklonjen je iz Ukrajine nakon početka ruske specijalne vojne operacije, dodao je Kirilov.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Ukrajina