Rusi napadju duž fronta širokog 480 kilometara i samo tokom prošle noći širom Ukrajine u raketnim i artiljerijskim udarima pogođeno je 1260 ciljeva

Rusija je zauzela Kreminu, prvi grad u istočnoj Ukrajini u sklopu novog sveopšteg napada koji je Ukrajina opisala kao "bitku za Donbas" s ciljem da ѕauzme ove dve regije.

Istovremeno, ruske snage započele su i veliki napad na područje metalurškog postrojenja Azovstal. Trupe koje jurišaju na Azovstal imaju podršku artiljerije, ali i vazdušnih snaga. Prema informacijama iz Mariupolja, Azovstal je zaista pod teškim artiljerijskim napadom.

Ruska vojska je završila pregrupisavanje snaga posle povlačenja sa severa Ukrajine. Rusi napadju duž fronta širokog 480 kilometara i samo tokom prošle noći širom Ukrajine u raketnim i artiljerijskim udarima pogođeno je 1260 ciljeva. Raketama je gađano 60 meta od toga 13 u Donbasu, uključujući i ciljeve u gradu Slavjansku.

Pokreti ruskih trupa su zabeleženi i u oblasti Harkova čija okolina je takođe na meti artiljerije. Ruska vojska masovnom upotrebom klasične artiljerije i raketnih sredstava nastoji da ukrajinske snage na prvoj liniji fronta odseče od pozadine. Ako uspe u tome, Rusi imaju širok prostor manevrisanja oklopnim jedinicama koje će imati i podršku vazdušnih snaga. Za razliku od borbi u okolini Kijeva, ruska avijacija sada može da izvršava više naleta jer su aerodromi u neposrednoj blizini. Očekuje se i da će piloti biti znatno agresivniji u napadima duž linije borbi jer mogu da računaju na blizinu svojih trupa i izvlačenje u slučaju eventualnog obaranja.

Uvidom u mape sa rasporedom ruskih i ukrajinskih snaga uočava se da će bitka za Donbas biti odlučena u Kramatorsku i Konstantinovki. To su gradovi gde bi trebalo da se spoje ruske trupe koje nastupaju od Izjuma i Donjecka. Što se brže zatvore klješta to će više ukrajinskih snaga biti opkoljeno u kotlu Donbasa. To su najbolji vojni efektivi Ukrajine i ako ona ostane bez njih, dalji otpor više nema smisla. Sve nakon toga biće nepotrebna agonija.

Vojni analitičari postavljaju pitanje hoće li bitka za Donbas biti gotova do 9. maja i Dana pobede nad fašizmom. Na Zapadu smatraju da će nastavak borbi nakon ovog datuma biti poraz za Putina. Jedni smatraju da pobeda do tada nije realna zbog umora ruskih trupa koje su se povukle sa severa Ukrajine. Drugi opet računaju da Rusija ima dovoljno snage za ofanzivu u Donbasu i da su ratni ciljevi sada optimalni u odnosu na početak sukoba kada su jedinice bile rasute i bez podrške.

Autor: redportal.rs

#Dana pobede nad fašizmom

#Donbas

#rat u ukrajini

#rusija