Koliko će još Ukrajinaca morati da ubiju Rusi da biste im uveli embargo na gas i naftu, zapitao je predsednik Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je međunarodne vlade da pojačaju sankcije protiv Rusije, ističući da bi nečinjenje bilo jednako "dozvoli" da se nastave napadi na Ukrajinu.

- U sredu, zapadne zemlje objavile su novi paket sankcija protiv Ruske Federacije. Ovaj paket deluje spektakularno, ali nije dovoljan - kazao je Zelenski, preneo je BBC.

- Ipak, to se teško može nazvati srazmernim zlu koji je svet video u Buči. Teško da je srazmerno zlu koje se nastavlja u Mariupolju, u Harkovu, u ruskom pokušaju da pokrene novu krvavu ofanzivu u Donbasu - dodao je Zelenski.

On kaže da Ukrajina nastavlja da insistira na "kompletnoj blokadi ruskog bankovnog sistema, i da demokratski svet odbije da kupuje rusku naftu.

Predsednik Ukrajine je, takođe, pozvao zapadne lidere koji još nisu našli čvrstinu, da se suprotstave Rusiji.

- Neki političari još ne mogu da odluče kako da ograniče priliv dolara i evra u Rusiju iz trgovine naftom, kako ne bi ugrozili sopstvene ekonomije - dodaje on.

Zelenski predviđa da će embargo na rusku naftu svakako biti uveden.

- Jedino je pitanje koliko će još ukrajinskih muškaraca, žena morati da ubije ruska vojska da biste vi, određeni političari, a mi znamo ko ste vi, bili odlučni - istakao je Zelenski, prenosi Rojters.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#sankcije