Šolc je naglasio da Rusija ne može da izađe kao pobednik bez obzira kako se sukob završio

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je sumnju da predsednički savetnici u potpunosti obaveštavaju predsednika Vladimira Putina o situaciji u Ukrajini.

U nemačkom političkom podkastu koji će biti objavljen u nedelju, Šolc je rekao da je uveren da "ruski predsednik nije dobro obavešten" i da "njegove službe kriju mnogo toga od njega”. Na primer, koliko je ruskih vojnika poginulo u ovom ratu", napisao je Šolc.

Sličnu izjavu dao je i šef britanske obaveštajne agencije GCHK, koji je juče rekao da se Putinovi savetnici plaše da mu kažu istinu. Slične komentare juče su dali američki zvaničnici, pozivajući se na obaveštajne podatke. Međutim, rekao je Šolc, "Kremlj treba da bude svestan razmera svoje pogrešne procene Ukrajine".

- Putin se oseća prevarenim od ruske vojske - rekao je Šolc i dodao da je to izazvalo tenzije između lidera Kremlja i vojnog vrha.

Šolc je naglasio da Rusija ne može da izađe kao pobednik bez obzira kako se sukob završio.

- Ovaj rat ne uništava samo Ukrajinu, već i budućnost Rusije - rekao je on i dodao da bez mirnog rešenja Rusija neće moći da se vrati "umerenom" ekonomskom rastu.

Autor: redportal.rs

#putin

#šolc