Berlin i njegovi zapadni partneri insistiraju na tome da u njihovim ugovorima sa ruskim kompanijama jasno stoji da njihova plaćanja mogu biti samo u evrima ili dolarima

Nemačka vlada saopštila je danas da "ispituje" dekret Kremlja da se plaćanja za ruski gas sada moraju vršiti u rubljama, što je izazvalo bojazan da će isporuke biti prekinute.

Berlin i njegovi zapadni partneri insistiraju na tome da u njihovim ugovorima sa ruskim kompanijama jasno stoji da njihova plaćanja mogu biti samo u evrima ili dolarima. Nemački ministar finansija Kristijan Lindner kritikovao je juče kao pokušaj da se "uceni" svako insistiranje na tome da Moskva sada plaća u rubljama zbog sankcija Zapada zbog rata u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je upozorio "neprijateljske" zemlje, uključujući sve članice EU, da će im biti isključen ruski gas ako ne otvore račun u rublji za plaćanje pošiljke. Zamenik portparola Nemačke Volfgang Buhner rekao je danas da je Berlin primio "dekret" u pisanoj formi i da ga procenjuje "kako bi utvrdio konkretan uticaj".

Portparolka ministarstva ekonomije je na istom brifingu rekla da je prerano za procenu efekata nove ruske politike, ali je napomenula da Gasprom banka, koja je zadužena za sprovođenje te politike, ima "10 dana da objasni detalje postupak plaćanja". Nemačka i Austrija su u sredu pojačale svoje planove za vanredne situacije za snabdevanje gasom jer je rasla zabrinutost da bi Rusija mogla da prekine snabdevanje.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#gas

#rublje

#rusija