U Meksiku je druga priča jer je predsednik Andres Manuel Lopez Obrador obećao da će kontrolisati cene benzina subvencionisanjem goriva

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu, rat nije jedina stvar koja brine ljude širom planete. Odmah su se nametnula pitanja nemaštine, cena, posebno namirnica i goriva, ali i gasa. U Americi već pribegavaju jeftinijim načinima da napune svoje rezervoare. Pošto je benzin u Kaliforniji najskuplji, stanovništvo sve češće ide u Meksiko da kupuje benzin.

U Meksiku je druga priča jer je predsednik Andres Manuel Lopez Obrador obećao da će kontrolisati cene benzina subvencionisanjem goriva. Tako je Hulio Vakero, stanovnik San Dijega koji je svega dvadesetak kilometara od granice, u Tihuani napunio rezervoar gorivom za 40 dolara.

On je za Bi-Bi-Si rekao da ga je nedelju dana kasnije koštalo 70 dolara da sipa istu količinu goriva u Kaliforniji.

- Ako cene nastave da budu na ovom nivou i ako ne prestanu poskupljenja putovaću i jednom nedeljno u Meksiko po jeftinije gorivo - rekao je Vakero koji u Meksiku galon benzina plaća 3,75 dolara, a šest dolara u San Dijegu.

I Ken Barns koji živi u graničnom pojasu Kalifornije rekao je za Bi-Bi-Si da planira da ide u Meksiko zbog jeftinijeg goriva.

Uprkos visokim cenama, potražnja za gasom i benzinom raste. Patrik De Han, stručnjak koji se bavi analizom nafte i cenama energenata, kaže da se vožnja dalje zbog benzina po nižoj ceni može isplatiti - ali sve zavisi koliko je jeftiniji i koliko daleko treba da idete da biste sipali jeftiniji benzin.

- Uopšteno govoreći, mali automobili moraju da uštede jedan cent po galonu za svaku milju koju odvezu s puta, dok terenska vozila moraju da uštede najmanje dva centa po galonu za svaku milju koju pređu sa puta da bi se reklo da se taj posao isplati - rekao je dodajući da tu treba uračunati i vreme koje neko tendencizno potroši na putu štednje, kao i da se najviše isplati kolima sa većim rezervoarima da se upuštaju u ovaj vid štednje.

Prema američkom Ministarstvu rada, cene benzina su porasle za 40% od januara 2021. do januara 2022. godine. Rusija je treći najveći proizvođač nafte na svetu, a zbog sukoba su cene benzina porasle širom sveta. Ranije ovog meseca, prosečna cena maloprodajnog galona benzina dostigla je 4,33 dolara - dostigavši maksimum u četrnaestogodišnjim cenama - prema Američkom udruženju automobila. Prosečna cena benzina u Kaliforniji trenutno je 5,91 dolara po galonu i 4,24 dolara po galonu na nacionalnom nivou.

Autor: redportal.rs

#Meksiko

#amerikanci

#benzin

#cena

#gorivo