Crvena linija koju nikada Francuska neće preći je direktno učešće u ratu

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da Francuska radi aktivno i da će raditi još više na sprečavanju eksalacije rata u Ukrajini, isključujući bilo kakvu mogućnost direktnog učešća francuskih trupa u sukobu:

Odlučili smo da dodatno prionema na rad i da se svim silama potrudimo da sprečimo eskalaciju sukoba u Ukrajini, ali da se i pripremimo u slučaju da do toga dođe. Delamo po potrebi adaptiranja našeg stava prema novim strateškim okolnostima koje je izazvao rat u Ukrajini.

Ipak, Makron je ponovio izjave koje je iznosio i u prošlosti. To se prvenstveno vii u tome što je jasno naznačio da je crvena linija koju neće preći direktno učešće u ratu:

Stojimo rame uz rame sa ukrajinskim narodom i pomoćićemo vojno, ekonomski i humanitarno. Naša odlučnost je dovela do togam da u apsolutnom jedinstvu, usvojimo seriju sankcija bez presedana.

Francuski predsednik je takođe opisao i sve veći izolaciju Ruske Federacije, kao i ujedinjeni odgovor NATO i EU:

Rusija je na sebe preuzela istorijsku odgovornost za ovaj rat. naša strategija je da učinimo sve da zaustavimo eskalaciju što je brže moguće kroz pomoć Ukrajini, kroz sankcije i kroz diskusiju nekolicine nas sa predsednikom Putinom da pronađemo način da u pregovorima pronađemo rešenje.

Autor: redportal.rs

#EU

#Ekonomska

#Francuska

#Humanitarna

#Makron

#NATO

#SAD

#Ukrajina

#odgovor

#podrška

#putin

#rat

#rusija

#sankcije

#vojna