SVE će biti odlučeno u sledećih 15 dana. 😦

Kako prenosi portal Mondo, ukrajinske oružane snage saopštile su da Rusija raspoređuje oružje u susednoj Belorusiji. To je, kako tvrde, novi ruski plan i način akko da opkole prestonicu Kijev:

Cilj je da pokušamo da pripremimo i izvedemo ofanzivne operacije za opsadu grada Kijeva. Vojni vrh Rusije počinje da shvata da raspoložive snage i resursi nisu dovoljni za održavanje privremeno okupiranih teritorija Ukrajine i izvođenje odbrambenih operacija.

Takođe je navedeno da se prikupljaju zalihe opreme na krimu kao i da ruske trupe trpe značajne gubitke.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đozep Borelj pozvao je 27 zemalja EU da nastave da naoružavaju ukrajinsku vojsku jer će sve biti odlučeno u sledećih 15 dana. Kako je naveo:

Ukrajinski otpor je izvanredan. Ruska vojska ne uspeva da se probije na udaljenost veću od 200 kilometara od svojih logističkih baza i izgubila je puno vojnika i tenkova, što možemo videti preko satelita. Ukrajinci lakom pešadijom, naoružani raketnim bacačima i Stingerima, efikasni su protiv tenkova i aviona.

Upitan da li treba treće zemlje da nastave da šalju oružje ukrajinskoj vojsci kako bi se nastavio taj njen navodni uspeh, Borelj je odgovorio:

To je najvažnije. Jer će sve biti odlučeno u idućih 15 dana. Neki gradovi su u očajnoj situaciji, poput Marijupolja, ali čini se da Rusi nisu nimalo sposobni da zauzmu Kijev. Potrebno je stoga nastaviti pomagati Ukrajincima hitno da bi nastavili da se odupiru u nadolazećim danima. Zato su im potrebni Stingeri i protivoklopno oružje, potrebno je da im se pomaže, kao što smo radili i dosad.

Autor: mondo.rs

#15 dana

#Borelj

#EU

#Invazija

#NATO

#SAD

#Ukrajina

#Zelenski

#odlučujućih

#putin

#rat

#rusija

#upozorenje