U Evropskom parlamentu hrvatski evroposlanik Tonino Picula je o dronu pitao ukrajinskog ministra na što je Režnikov odgovorio

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Režnikov tvrdi da bespilotna letilica koja se nedavno srušila na Zagreb nije ispaljena iz njegove zemlje, uz poruku da su Ukrajina i Hrvatska prijateljske zemlje, a njihovi narodi prijatelji i braća.

Tokom rasprave o ovom incidentu u Evropskom parlamentu hrvatski evroposlanik Tonino Picula je o dronu pitao ukrajinskog ministra na što je Režnikov odgovorio:

- Reč je o dronu sovjetske proizvodnje kakav ima i naša vojska. Preleteo je nekoliko zemalja članica NATO saveza pre pada u Hrvatskoj. Kako je moguće da ga NATO nije video i uništio? Dakle, možete li sami da štitite svoje nebo? Reč je o retoričkom pitanju. Svakodnevno komuniciram i s hrvatskim ministrom odbrane, mi i dalje istražujemo ovaj incident, koristimo radarsku tehnologiju, tehničke pokazatelje i uveravam vas da mi prema Hrvatskoj nismo lansirali dron - Režnikov.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Režnikov razgovarao je putem video linka sa poslanicima Evropskog parlamenta u komitetu za spoljne poslove i pododboru za bezbednost i odbranu i pokrenuto je pitanje mirovnih pregovora sa Kremljom.

Režnikov je rekao da su advokati uključeni u sastavljanje zajedničkih dokumenata, ali da će napredak zavisiti od toga da li će Rusija pristati na potpuni prekid vatre, preneo je britanski list "Gardijan".

Autor: Tanjug AP

#Dron

#Hrvatska

#Ukrajina