Bela kuća je uputila poruku Delhiju u kome navodi da razmisle na kojoj strani istorije će biti kada se budu pisale knjige

Vašington je upozorio Indiju da ne nastavlja sa planom da kupuje rusku naftu po specijalnoj ceni, objašnjavajući da je taj potez jednak direktnom finansiranju vojne operacije Moske u Ukrajini. Poruka je došla nakon što je Indija izjavila da će drage volje prihvatiti novu ponudu za naftu Ruske Federacije.

Na konferenciji za štampu pres sekretar Bele kuće Džen Psaki je bila upitana da iznese mišljenje o ovom predlogu Rusije, na šta je ona odgovorila da države treba da preispitaju kako će se njihovo ime navoditi u istorijskim knjigama kada se budu one pisale o događajima kojima smo mi savremenici:

Naša poruka svakoj zemlji nastavlja da bude, naravno, poštujte sankcije. Ne smatram da je ovaj potez Indije kršenje sankcija, ali bih želela da upozorim da treba da razmisle gde će njihovo ime stajati u knjigama istorije koje se sada pišu. Podrška ruskom vođstvu je podrška ruskoj invaziji na Ukrajinu.

IZVOR: Twitter / @CurtisHouck

Komentari Psaki dolaze nakon što su zvaničnici iz Indije naveli da se trenutno razmatra ponuda Rusije i da će je Indija najverovatnije prihvatiti. Drugi izvori navode da dve zemlje trenutno rade na razvitku posebnog bilateralnog odnosa i mehanizma pomoći kojeg bi se sve transakcije odvijale u rubljima i rupijima. Iako Indija trenutno uvozi samo 3% svoje nafte iz Rusijem vrtoglav rast cena (do 49% za sada) će učiniti predlog Moskve itekako primamljivim.

Pres sekretar je takođe pitan da komentariše nedavne izveštaje o mogućem dogovoru između Saudijske Arabije i Kine u kome bi velike količine nafte bile prodavane za june, međutim Psaki je odbila da komentariše navodeći da nije upoznata na tim razgovorima.

Indija je odbila da pridruži SAD i Zapadu u uvođenju sankcija Rusiji i takođe je bila uzdržana u glasanju o osudi ruske invazije na Ukrajinu u UN.

Autor: redportal.rs

#Bela kuća

#Džen

#Indija

#SAD

#Specijalni dogovor

#dogovor

#energenti

#kina

#nafta

#psaki

#rusija

#upozorenje

#uvoz