Ukrajina smatra da će ruski napad uzrokovati aktivaciju Člana 5 o kolektivnoj bezbednosti

Ako ruske snage lansiraju napad na NATO konvoj koji dostavlja oružje Ukrajini, NATO će to smatrati dovoljnim razlogom za aktiviranj Člana 5 Alijanse koje osigurava kolektivnu bezbednost svih članica - izjavio je Aleksej Danilov sekretar Saveta ukrajinske nacionalne bezbednosti i odbrane citirajući sekretara NATO Jensa Stoltenberga. Kako je naveo:

Danas je vođa NATO, gospodin Stoltenberg, izjavio da ako i jedan projektil, jedan metak pogodi konvoj koji dovozi oružje Ukrajini, NATO će to smatrati dovoljnim razlogom da aktivira Član 5 saveza.

Sa druge strane, ni NATO niti sekretar Stoltenberg nisu javno niti potvrdili niti opovrgli izjavu sekretara Danilova. Ukrajinska zvanična izjava dolazi samo dan kasnije nakon što je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Ribakov upozorio da će Rusija smatrati konvoje sa naoružanjem kao legitimne mete u vojnom sukobu.

Član 5 NATO saveza smatra da je svaki napad na jednu ili više članica Alijanse jednak napadu na NATO kao celinu, i da kao takav zahteva odgovor svih članica uključujući i korišćenje oružane sile.

Autor: redportal.rs

#Alijansa

#Invazija

#Kijev

#Konvoji

#NATO

#Oružana pomoć

#aktivacija

#legitimne mete

#napad

#rusija

#specijalna operacija

#Član 5