Prema njegovim rečima, Kina je spremna da nastavi konstruktivnu ulogu u promovisanju mirovnih pregovora između Ruske Federacije i Ukrajine

Prijateljstvo Kine i Rusije je “čvrsto kao stena”, a perspektive za saradnju su veoma široke, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

- Saradnja između dve zemlje donosi korist i blagostanje za dva naroda - izjavio je kineski ministar na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare održanoj na marginama godišnjeg zasedanja kineskog parlamenta, prenosi agencija Rojters.

Prema njegovim rečima, Kina je spremna da nastavi konstruktivnu ulogu u promovisanju mirovnih pregovora između Ruske Federacije i Ukrajine, ako bude potrebe za sprovođenjem posredovanja, prenosi agencija RIA Novosti.

Kina i Indija bi trebalo uzajamno da se pomažu u postizanju državnih ciljeva, umesto da "jedna drugoj crpe energiju", poručio je danas ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji.

Veze između dve azijske sile pogoršale su se nakon fatalnog pograničnog sukoba u dolini Galvan u junu 2020. godine u kojem je poginulo najmanje 20 indijskih vojnika i četiri kineska, prenosi Rojters.

Autor: Tanjug AP

#Globalno

#kina

#rusija